Jeoloji Mühendisleri Odası, Akkuyu Nükleer Santrali’nin deprem fay hattı eksenine olan yakınlığı nedeniyle, Fukişama Nükleer Santrali’nde yaşanan facianın ülkemizde yaşanma ihtimalinin yüksekliğine dikkat çekti.
TMMOB’a bağlı JMO (Jeoloji Mühendisleri Odası), hazırladığı akademik makalede “Akkuyu’da tıpkı Fukişama Nükleer Santrali’nde olduğu gibi benzer sorunların ülkemizde de yaşanabileceğine ilişkin kaygılar bulunmaktadır. Bu yeni gelişme, santralin yer seçiminde, etüt ve proje çalışmalarında gerekli ve yeterli özenin gösterilmediği konusundaki kuşkuları arttırmaktadır” ifadelerine yer verdi. Ayrıca, Akkuyu Nükleer Santrali, Ecemiş-Deliler fay hattına yakınlığıyla biliniyor. Akdeniz’de uzantısı olan fay hattının Biruni fayına 3-5 km gibi oldukça yakın mesafede olduğunun görüldüğüne dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Jeoloji Mühendisleri Odası’nın dikkat çektiği önemli uyarılardan biriyse, santralde kullanılan işçilik ve malzeme niteliksiz durumda. Hiçbir denetimin yeterli olmadığı, bu nedenle santralde kullanılan betonların çatladığı, denetimin yetersizliğinden kaynaklı olarak sıklıkla ölümlü iş kazalarının meydana geldiği belirtildi.
Akkuyu Nükleer Santrali’nde çalışan personelin maaşlarının yatırılmadığı, işçi özlük hakları gibi temel sorunların karşılanamadığı, niteliksizlikle yürütülen bu sürecin kötü yönetildiğini de ifade etti.
Jeoloji Mühendisleri Odası, elektrik ihtiyacının alternatif akım enerji arayışlarıyla tamamlanabileceğini, nükleere ihtiyaç olmadığını belirterek şu açıklamalarda da bulundu: “Toplumlar, sadece bugünü değil, gelecekteki yaşam ve yaşam alanlarını da etkilemesi nedeniyle, ihtiyaç duyulan enerjinin nükleer kaynaklardan karşılanmasına karşı durmaktadır. Toplumun bu kaygısı dikkate alınmalıdır” denildi.