İstanbul’un tarihi kalıntıları Rumeli ve Anadolu Hisarı müze olarak tasarlanmaya başlandı. 2021 yılı Nisan ayında restorasyon çalışmalarına başlanan hisarlar, 1990 yılından bu yana kapalıydı. Yapılan restorasyon çalışmalarına göre kültür alanı ve müze olarak halka açılacak.
İBB Miras projesi kapsamında, İstanbul’da birçok tarihi yapı restore edilerek halka açılmaya başlanmıştı. Bunun ardından İBB yetkilileri, hisarları da projeye dahil ederek kapsamı genişletti. İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Oktay Özel yaptığı basın açıklamasında, Anadolu Hisarı’nı tanıttı. Hisar restorasyonları “Hisarlar Müzesi” olarak adlandırılacak. Özel yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Rumeli Hisarı’nda 1950’lerden, Anadolu Hisarı’nda ise 1930’lardan sonraki en kapsamlı restorasyon çalışmasının İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun talimatıyla İBB Miras tarafından yapılması bizim en büyük mutluluğumuz. Tarihe tanıklık etmiş bu eserleri geleceğe aktarmak ve sağlıkla taşımak da en büyük görevimiz” dedi.
Bizans tarihi ve Osmanlı türbelerinin de aralarında olduğu yapıların da içinde bulunduğu toplam otuz beş tarihi alan, İBB Miras bünyesince yürütülen çalışmalarda sonuçlanmaya başladı. Hisarlar Müzesi’nin, 2023 yaz aylarında halka tamamen açılacağını duyurdu.
Oktay Özel, Anadolu Hisarı çalışmaları için şunları belirtti “Öncelikle alanında uzman bir bilim heyetiyle birlikte yapının sorunlarını tespit ettik ve çözüm için doğru yöntemleri bulduk. Sonrasında da hızlı adımlar attık. Bu projeyle ihalesiz, kamu eliyle, ehil insanlar tarafından böyle bir çalışma yapılabileceğini kamuoyuna hatırlatmış olduk. Tarihi yapılarda önleyici koruma son derece hayati bir kavram ve UNESCO’nun uluslararası literatüründe buna her zaman atıf yapılır. Bu, Türkiye’de çok dikkat edilmeyen bir konuydu. Restorasyon sonrasında miras ekiplerince yapılacak küçük müdahalelerle yapılar çok daha uzun yıllar restorasyona ihtiyaç duymaksızın İstanbulluların hizmetinde olacak. Kapsamlı restorasyon bittikten sonra İBB Miras ekipleri düzenli olarak binanın bakımını yapacak. Büyük bir afet olmadıkça Anadolu Hisarı’nda uzun yıllar kapsamlı restorasyon ihtiyacı olmayacak.”
İstanbul’da daha evvel ‘önleyici koruma’ uygulanmadığını da ifade eden Oktay Özel, “Eğer uygulanmış olsaydı gözbebeğimiz olan İstanbul surları bu hâle gelmezdi. Ne yazık ki her yağmurda hasar görecek mi diye kaygılanıyoruz. Çünkü otuz yıldır İstanbul surlarına tek bir çivi bile çakılmamış” dedi.