Mayıs ayında aşırı sıcak havaların gelmesiyle, tarım ürünleri zarar gördü. Ekolojik denge birçok ilde ve bölgede bozuldu.
40 dereye kadar çıkan hava sıcaklıkları eksi 1’e kadar düştü. Aşırı soğuk, fırtına, don ve dolunun etkisiyle tarımsal üretim büyük zarar gördü.
Akdeniz Bölgesi’nde yetişen erkenci mandalina ve limon türleri sıcaktan yandı. Erkenci yetişen çeşitlerde üretimin azalacağı belirlendi.
Mersin’in Erdemli ilçesinde etkili olan fırtına seralarda hasar bıraktı. Seraların büyük bölümü kullanılamaz hâle geldi. Diyarbakır’da başlayan dolu yağışı bölgede tarımı kötü yönde etkiledi.
Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru’ya göre, hasadı başlayan karpu ve kavun büyük zarar gördü. Bölgede etkili olan poyraz, erkenci yetişen limon ve mandalina çeşitlerine ciddi zararlar verdi. Doğru, Poyraz ve sıcağın devletin tarım sigortaları kapsamında olması gerektiğini belirtti.
İç Anadolu’da kırağı ve don, tarlalardaki ürünlere yüksek maddi hasar verdi. Konya, Eskişehir, Afyon ve Kütahya’da bazı bölgelerde don ve aşırı soğuk sebebiyle ceviz, ayçiçeği, kabak, domates gibi tarımsal kökenli ürünlerin zarar gördüğü tespit edildi. İç Anadolu Bölgesi’nde ürünler dondu. Yüksek hava sıcaklıklarının ardından gelen ani soğuk hava dalgası, yerini kar yağışına bıraktı.
Prof. Dr. Süleyman Soylu’ya göre, hububat ürünlerinin ani sıcaklık düşüşü nedeniyle strese girdiğini belirtti. “Buğdayda farklı gelişme dönemlerinde düşük sıcaklığın yaptığı etki farklı oluyor. Yapılan çalışmalar başaklanma ve tozlaşma döneminde 2 saatten daha uzun süre -1 veya 0 dereceye bitkilerin maruz kalması durumunda beyaz boş başak oluşumu, sap ve yaprakta zararlar olabileceğini gösteriyor. Mısır için ise, kritik eşik 1-2 derece. Bunun üstünde yapraklar biraz zarar görse de büyük oranda kurtarır. Çiftçilerimiz zarar gören tarlaları ile ilgili karar vermede acele etmesinler, 3-4 gün sonra bitkilerin ne kadar etkilendiği ölüp ölmediği netleşir.” Ayrıca, çiftçilerin zarar gören tarlaları sürmek için acele etmemesi gerektiğini belirtti. ”Ürünlerinde soğuk zararı semptomları olanlar acele karar vermesinler, gereksiz masraf yapmasınlar. Bazı çiftçilerimiz bitkiyi morarmış görünce hemen tarlayı sürüp ekim yapıyor. Bu doğru değil. Bir kaç gün beklendikten sonra bitki kendini toparlar ve gelişmeye devam eder. Geçmişte bunu gördük. Verim kaybı bile olmadan üretici ürünü aldı. Bu nedenle bir kaç gün çok önemli acele etmeden bitki durumuna göre, ölüp ölmediğine baktıktan sonra yeni ekim yapılıp yapılmayacağına karar verilmeli.” açıklamalarında bulundu.
Tarım politikaları konusunda uzmanlaşmış kişiler, Tarım Sigortaları A.Ş (TARSİM), doğa felaketlerine karşı tarımsal sigorta kapsamını genişletmesi isteniyor. Üreticiler, maruz kaldıkları felaket sonrasında devletin hasar tespiti yaparak yeniden üretimin yapılması için destek bekliyor.